
Wij vragen u: wat is de beste reden voor aantrekkelijk en duurzaam mobiliteitsbeleid ?
In de afgelopen maanden zijn de inzichten gerijpt om maatregelen te omschrijven die nog nodig zijn voor duurzame mobiliteit. Die maatregelen blijken - aan de andere kant - nog vele andere maatschappelijke voordelen te hebben.
We willen graag dat u met ons mee denkt; dat u aangeeft hoe belangrijk en urgent u de verschillende maatschappelijke voordelen vindt; en (aparte vraag!) welke u denkt dat de politiek het snelste in beweging krijgt. Vult u hier s.v.p de enquete (5 vragen , 5 minuten) in. Dit is een eerste versie. We willen deze ronde vooral feedback. We zullen deze later nog eens herhalen met een versie waarin de feedback verwerkt is. Read moreResultaten enquete Laboratorium voor Verantwoorde Mobiliteit
Het Laboratorium voor Verantwoorde Mobiliteit heeft in de 6e regionale klimaattafel een aantal richtinggevende vragen gesteld over hoe de mobiliteit in de regio ingedeeld kan worden.
Voorafgaand aan de 7e regionale klimaattafel hadden 15 mensen uitgebreide antwoorden op deze 8 vragen gegeven. In de 7e regionale klimaattafel hebben we de antwoorden op 4 vragen geduid en verdiept.
Samenvatting van de KvU Dialoog over Actieve Mobiliteit op 30 juni 2022
Op 30 juni jl. organiseerden we vanuit de Kracht van Utrecht een (online) dialoog over actieve mobiliteit. Een groep met lokaal betrokken mensen, met hart voor de toekomst, natuur, mobiliteit, en zich bewust daarvan, deelde kennis en ervaringen.
Het bevorderen van actieve mobiliteit bleek in deze kleine groep al op vele manieren mogelijk. De breed gedeelde motivatie bleek de kwaliteit van de leefomgeving, zowel in de stad Utrecht als in de omliggende gemeenten.
"Is mijn wijk een 5-10 minuten wijk? Proeftuin voor wijkbewoners en ondernemers ?
Dankzij Corona en de burgemeester van Parijs is het concept van de 15-minuten-stad bekend geworden. Bekijk de clip vanuit Chicago : https://www.youtube.com/watch?v=55VkdnzGzhw of deze clip uit Parijs in plaatjes: https://www.youtube.com/watch?v=McGyONofhi4&feature=emb_logo Voor Nederland hebben we dit vertaald naar een 5-10 minuten wijk. We vonden een werkvorm die aansloot op onze Citizen Science-proeftuin-aanpak en gaan nu met wijkbewoners en ondernemers in gesprek. Zowel voor Houten als voor de stad hebben we voorstellen uitgewerkt. Burgers en ondernemers kunnen met deze werkvorm hun verplaatsingen in de eigen leefomgeving (in buurt, wijk of bedrijf) in kaart brengen, beoordelen en waarderen op eigen keuzes en daarop zo nodig actie ondernemen>>>>. Voor de stad Utrecht gaan we een variant daarvan voorleggen aan een delegatie van wijkbewoners en ondernemers. Zie de onderstaande samenvatting.
Read moreWelke bedrijven in stad en regio willen een Utrechtse Proeftuin Duurzame Mobiliteit ondersteunen?
Bij het streven naar duurzame mobiliteit zijn we geneigd om eerst en vooral naar overheden te kijken. Met een focus op overheden zie je als burger bijna niet dat het bedrijfsleven in stad en regio Utrecht het nodige onderneemt en in een aantal gevallen zelfs vooropgaat in het reduceren van de CO2-uitstoot, waaronder duurzame mobiliteit!
Opvallende bedrijven in Utrechste regio (Bron U10)
Read more
Proeftuin Duurzame Mobiliteit Utrecht
Voor bereikbaarheid en mobiliteit in de Utrechtse regio worden er plannen gemaakt voor een verre toekomst: 2050, 2040, zie het mobiliteitsplan Wiel met Spaken en het U Ned (en ons commentaar hierop). Dat hangt deels samen met de benodigde infrastructuur. Maar ook toekomstplannen moeten gebouwd worden op een goed beeld van de huidige situatie, van trends en ontwikkelingen. Dat lijkt echter niet te gebeuren.
Want wat weten we eigenlijk van de huidige situatie? En welke trends zijn er de afgelopen tijd aan het licht gekomen? Is de groei van de automobiliteit ...
Leuk artikel: Het spanningsveld tussen ruimte en mobiliteit bij gebiedsontwikkeling
In het artikel "Het spanningsveld tussen ruimte en mobiliteit bij gebiedsontwikkeling" in straatbeeld roepen Casper Stelling en Luuk Peters van MuConsult op tot een integralere kijk op ruimtelijke ordening, het sturen op gebruik van gebouwen en mobiliteit. Wij raden dit artikel dan aan om te lezen. Wij hebben een paar highlights overgenomen.
Ruimte en Mobiliteit in hearts en minds van provinciale staten
Alle politieke partijen zijn nu bezig met de programma's voor de komende provinciale staten. Wij vinden het belangrijk dat de impact van ruimtelijk beleid (waar worden huizen, bedrijven, onderwijs, winkels en recreatie gebouwd) en mobiliteit (hoe verplaats je je daar tussen) duurzaam gebeurt. Dit is van belang voor alle politici, met name ook in ruimtelijk dossiers. We hebben ook een lijst spreekpunten gemaakt voor staten verkiezingen, en zoeken actief contact met de partijen. Hebben we jouw partij gemist ? Neem contact met ons op.
Read moreVerslag duurzame introductie activiteit
Zo'n 50 studenten hebben deelgenomen aan een introductieprogramma georganiseerd door Storm (de studievereniging voor studenten in duurzaamheid). In groepen werkten ze aan de thema's die waren opgesteld door drie vrijwilligers. Voor de vrijwilligers waren het enthousiasme van de studenten en de frisse blikken van de internationale studenten waardevol. Omdat dit mooie inspiratie was, zullen de vrijwilligers deze input gebruiken in hun gesprekken met de gemeente en de provincie.
Waarom geven we in proeftuinen de voorkeur aan Stappen en Trappen?
In onze herijking hebben we geconstateerd dat mobiliteit te vaak wordt beschouwd als een alomvattend ongrijpbaar, niet te beinvloeden monster, In ons nieuwe verhaal hebben de betekenis van mobiliteit teruggebracht tot zijn essentie: mobiliteit is het gemak om je te verplaatsen of te reizen. Belangrijk: net kan ook het ongemak zijn om je te verplaatsen, een ongemak waarover je je heem gezet hebt.
Bron: Trendbreuk Nodig ! onze voorstellen van april 2019
Read more
De Utrechtse Proeftuin Duurzame Mobiliteit - samen bouwen aan mobiliteit in balans
De mobiliteit is uit balans geraakt vanwege het al maar toenemende autoverkeer. Automobiliteit zorgt ook in de Utrechtse regio voor schade aan het klimaat, aan natuur en aan de gezondheid van mensen. Als Kracht van Utrecht-initiatief werken we aan een duurzame mobiliteitsvisie voor de regio >>>>> lees verder
Read more